İnsanın daha çok yüzünde özellikle ergenlik çağında ortaya çıkan ve tıp dilinde akne olarak adlandırılan sivilceler kişinin üzüntü ataklarına girmesine sebep olan, yüksek derecede rahatsız eden ciddi fiziksel sorunlardır. Sivilce sorunu yaşayan kişiler dost sohbetlerine katılmamakta, hiç bir davete icabet etmemekte, sosyal hayattan uzaklaşmakta ve bir müddet sonra kendisini toplumdan soyutlama yollarına dahi gidebilmektedir.
Bu ve benzeri durumlara maruz kalmamak adına sivilce sorunu ile karşı karşıya olan kişiler hiç vakit kaybetmeden en doğru tedavi için mutlaka doktora başvurmalı, doktorun uygulayacağı tedavi metoduna tereddütsüz uymalıdır. Zira geç kalmışlık, tedaviyi yarıda bırakma ve yanlış uygulamalar sonraki zamanlarda geçmeyen sivilce izleri olarak karşınıza çıkabilmekte.
Ergenlik Döneminde Neden Sivilce Oluşur?
Sivilce deride bulunan yağ bezlerinin bir tür reaksiyonudur. Ergenlikle birlikte hormonlarda yüksek oranda çalışma başlar. Bu yoğunluk ciltteki yağ oranının bir hayli yükselmesine vesile olur. Artan yağ oranı deride yağ bezecikleri oluşmasıyla neticelenir. Bu küçük yağ bezelerinin deri üzerine çıkmasını sağlayan kanallar oluşan yüksek yoğunluklu yağ kütlesiyle tamamen tıkanınca ortaya sivilce denilen ve tıp dilinde akne olarak adlandırılan hastalık ortaya çıkar. Ancak sadece bu sebeplerle değil bazı kişilerde kalıtsal olarakta sivilceler çıkabilmektedir. Bu yüzden doğru tedavi uygulama aşamasında anne baba sivilce geçmişinin bilinmesi oldukça önemlidir.
Ayrıca sivilce sadece ergenlik başlangıcında değil 30 lu 40 lı yaşlarda da çıkabilmektedir. Söz konusu sivilceler genel olarak yüzde çıkmasına rağmen aynı zamanda vücudun değişik yerlerinde de kendini gösterebilir. Sivilce sorunu yaşayan kişilerin tedavi başlangıcında ailesel sivilce geçmişide yukarıda belirttiğimiz gibi derinlemesine mutlaka araştırılmalıdır. Bu bilgileri doktorunuzla paylaşmanız ve konu hakkında detaylı bilgi vermeniz tedavinin daha etkili olması açısından çok önemlidir. Bu çalışma sivilcenin nasıl bir süreç takip edeceğini anlayıp doğru zamanda müdahale etmek açısından çok ciddi bir gerekliliktir.
Sivilce sorunu dış görünümü etkileyen çok önemli konulardan biri olduğu için baştada belirttiğimiz üzere hiç vakit kaybetmeden doktor kontrolünde doğru tedaviye hemen başlamak gerekiyor. Sivilcelere Hangi Doktor Bakar konusunda bilgi sahibi değilseniz hemen belirtelim deri hastalıkları dermatoloji yani cildiye bölümü doktorunun çalışma alanınıdır. Bu bilgiyi başvuracağınız hastanedende almanız mümkündür. Bu süreçte doktora başvurma, başlangıç ve ilerleyen aşamalarda hangi metodların izleneceği, sivilcelerden kurtulmak için uygulanacak çözüm yolları konusunda etkili olacak maddeleri sizler için derledik.
Sivilcelerden Kurtulmak İçin 18 Tavsiye
1 – Öncelikle stresten ve kontrolsüz aşırı heyecandan kesinlikle uzak durun. Zira stres tüm hastalıkların ana tetikleyicisi konumundadır. Ayrıca strese girerek mevcut sorun yada hastalıklar tedavi edilmez aksine katlanarak artar.
2 – Gerek duş alırken, gerekse sabah işe yada okula gitmek için uyandığınız vakit el yüz yıkama işlemi sırasında kullandığınız sabun ve benzeri temizleyicilerin içeriğinde alkol ve asit türevi kimyasallar barındırmayan, ciltte tahribat yapmayan, birinci kalite sağlıklı ürünler olmasına dikkat edin.
3 – Yukarıda ikinci maddede belirttiğimiz özelliklerdeki temizleyici maddelerle sabah – akşam olmak üzere günde en az 2 defa cildinizde tahriş oluşturacak sertlikte olmamak kaydıyla temizliğinizi yapın. Cildinize uygulayacağınız temizlikte dahil tüm işlemlerinizde sivilceniz olduğu bölgeye adeta hafif masaj yapar tarzda yaklaşın.
4 – İmkân dahilindeyse saçlarınızı her gün yıkayın. Buna müsait olamıyorsanız en az 3 günde bir periyodik olarak saç temizliği yapmaya özen gösterin. Saçlarınızı kirli ve yağlı bırakmamanız oldukça önemlidir.
5 – Sivilcelerinizde artış yaşamamak için bronzlaşma adı altında aşırı güneşten ve solaryum teknolojisinden mümkün olduğunca kaçının. Dahası aşırı güneş ve solaryum alışkanlığınız varsa bu uyarıdan sonra hemen vazgeçin. Zira bu tür yanlış davranışlar neticesi cildiniz sonraki zamanlarda sizlere başka hastalıklarla reaksiyon gösterebilir.
6 – Doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edin ve sağdan soldan duyduğunuz sözler ışığında doktor tedavisine ek farklı uygulamalar kesinlikle yapmayın. Doktorunuz bu aşamada size sivilce ve akne ilaçları verecek, tedaviniz için bir yol haritası sunacaktır. Düzenli ve sabırlı olarak kullanmaya devam edin.
7 – Doktor tedaviniz devam ederken siz büyük ihtimalle tedavi sürecinde sabırlı davranamayıp sivilce nasıl yok edilir yada sivilcelerden kurtulmak için ne yapmak gerekir türünde arayış ve araştırmalar içine gireceksiniz. Araştırmalarınız sonucu bulduğunuz değişik çözüm önerilerinizi doktorunuzla mutlaka paylaşın ve gerekirse doktorun izni dahilinde alternatif çözüm yollarını uygulayın.
8 – Sağlıklı bir cilt için periyodik olarak taze sebze ve meyve yemek çok önemli. Günlük beslenmeniz içine bu değişikliği eklemeniz oldukça faydalı olacaktır.
9 – Araştırmalarınız esnasında gül suyu ile sivilce tedavisi şeklinde bir uygulama ile karşılaşabilirsiniz. Bu olasıdır. Doktor kontrolünde uygulayabilirsiniz. Kaliteli ve gerçek gül suyu cilt temizleme ve cildin canlı bir görünüme kavuşması konusunda oldukça başarılı bir maddedir. Günde bir defa cildinizi gül suyu ile masaj yapar şekilde ıslatıp yıkayabilirsiniz.
10 – Kahvaltı sofranızdan yumurta eksik olmasın. Zira yumurta vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minareller açısından oldukça güçlü ve zengin bir besin kaynağıdır. Marketten aldığınız bir limonun suyunu sıkarak bir yumurta beyazı ile karıştırıp bunu tüm yüzünüze uygulayıp 20 dakika sonra bol su ile yıkayabilirsiniz.
11 – Tüm hastalıklar için başlı başına bir şifa olarak Yaratılan balıda göz ardı etmeyin. Fakat bahsettiğimiz bal şekersiz ve içeriğine herhangi bir kimyasal madde enjekte edilmemiş gerçek bal olmalı. Haftada bir defa tüm yüzünüze bal maskesi uygulaması yapabilirsiniz.
12 – Sivilceli cildinize karbonat uygulaması yapabilirsiniz. İki çay kaşığı karbonatı bir su bardağı suyun içinde eritip bu karışımı masaj yapar tarzda tüm yüzünüze sürün. 1 – 3 dakika bekledikten sonra yüzünüzü bol su ile yıkayın.
13 – Mevsiminde olmak kaydıyla her gün bir adet elmanın kabuklarını dikkatli bir şekilde soyup yiyin. Soyduğunuz kabukları yüzünüze yapıştırıp 3 – 5 dakika bekledikten sonra bol su ile yüzünüzü yıkayın. Elma cilde oldukça faydalı olan E vitamini ve folik asit içerir.
14 – Sağlıklı ciltler için omega 3 oldukça faydalıdır. Cildinizin bundan faydalanması ve daha sağlıklı olması için haftada en az iki defa balık yiyin.
15 – Dünya çapında bütün yağlar içinde en kaliteli yağ olan zeytinyağını göz ardı etmeyin. Cildinizin temiz, sivilcesiz ve pürüzsüz olması için gerek yemeklerinizde gerek salatalarınızda gerekse kahvaltılarınız esnasında minik bir cam kasenin içinde sofranızda yer açmanız oldukça önemli.
16 – Doktorunuzada danışarak haftada iki defa patates maskesi yapabilirsiniz. Yarım santim kalınlığında dilimleyeceğiniz patatesleri sırt üstü uzanarak bütün yüzünüze yapıştırın. Bu şekilde 5 dakika kadar bekleyin ve ardından yüzünüzü bol suyla yıkayın.
17 – Mevcut sivilcelerinizle oynama alışkanlığınızı, sivilcelerden kurtulmak için sıkma, patlatma, iğne ile delme gibi kulaktan dolma yanlış uygulamaları kesinlikle hiç vakit kaybetmeden terkedin. Aksi halde tedaviniz sonuçlansa bile yüzünüzde uzun yıllar rahatsızlığını çekip üzüntüyle uğraşacağınız lekeler meydana gelecektir.
18 Alkollü içeceklerden, trans yağlarla kızartılmış patates kızartmalarından, mayonez ve hazır meyve sularından, cips ve gazlı içeceklerden mutlaka ve kesinlikle uzak durun.